26.10.2017

Demokratiapäivässä esillä avoimen hallinnon edelläkävijöitä

Viides kansallinen demokratiapäivä järjestettiin 17.10 Kuntatalolla. Ajankohtaisena teemana päivässä oli maakuntauudistus. Teema näkyi erityisesti ”Mitä maakunnat tuovat alueensa asukkaille?” – paneelissa. Päivän toisen paneelin aiheena oli ”Avoin hallinto on kunnia-asia?”.

Tässä paneelissa Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen kertoi, miten Oulussa avoimuus ja osallisuus ovat läpileikkaavia toimintatapoja. Tavoitteena on Oulu, jossa jokainen voi osallistua ja vaikuttaa asuinalueensa ja koko kaupungin yhteisten asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Yksi esimerkki Oulun toimintatavoista ovat Päivin kahvit –tilaisuudet, joissa kaupunginjohtaja Laajala tapaa oululaisia kahvien ja yhteisen keskustelun merkeissä. Kahvittelun lomassa keskustellaan yhdessä kaupungin kehittämisestä sekä siitä, miltä tulevaisuuden Oulu näyttää oululaisten silmin. Oulun ohella paneelissa oli toinen edelläkävijä maakuntatasolta. Etelä-Karjalan maakunnan muutosjohtaja Aija Tuimala kertoi muun muassa, miten sote- ja maakuntauudistusta voi seurata Miikkulaisen perheen matkassa . Miikkulaisen perheen kautta voidaan ymmärrettävämmin kertoa, mitä sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa kansalaiselle.

Demokratiapäivässä kuultiin myös oikeusministeri Häkkäsen ja Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksisen puheenvuorot. Emeritus professori Risto Harisalo käytti vahvan puheenvuoron demokratiasta ja luottamuksesta.

Tilaisuuden tallenne Kuntaliiton sivuilla