Naapuruuspiirit

Naapuruuspiiri Helsinki, Kontula.

Mitä tehtiin ja miksi?

Helsingissä on toimialojen kumppanuudessa kansalaistoimijoiden kanssa kehitetty Naapuruuspiiri-toimintamallia vähentämään ikäihmisten yksinäisyyttä asuinalueilla. Toiminta aloitettiin Vanhusten Palvelutaloyhdistyksen Yhdessä projektin kanssa vuonna 2008, myöhemmin toimintaa kehitettiin kaupungin yhdyskuntatyön koordinoimina kumppanuuksina eri toimijoiden kanssa. Ideana, että asuinalueella oleviin maksuttomiin tiloihin, taloyhtiöiden kerhohuoneille jne. mahdollistetaan yhteistyöllä kokoontumispaikka, jonne asukkaat, etenkin ikääntyvät voivat kokoontua esim. kerran viikossa kahvittelemaan.

Mitä saatiin aikaiseksi?

Naapuruuspiirien toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset tai se toimii ryhmänä. Jokaiseen Naapuruuspiirin sovitaan työntekijä taustalle, johon voi tarvittaessa olla yhteydessä ja hän varmistaa taustalla, että kaikki toimii hyvin. Työntekijä myös tiedottaa piireihin meneillään olevista hankkeista, palveluista ym. jotta osallistujat tulevat osalliseksi laajemmin heille tarkoitetuista mahdollisuuksista. Naapuruuspiirimallia on mahdollista levittää, oppaita ja ohjeita on luotu vuosien varrella. Nykyään kokonaisuutta hallinnoin Naapuruuspiirien ohjausryhmä, joka koostuu mukana olevista työntekijöistä. Naapuruuspiirejä toimi ennen koronaa 20 kappaletta. Koronaepidemian aikana kyselyn mukaan n. puolet piti yhteyttä keskenään ulkona, puhelimitse tai sähköpostitse.

Mitä jatkossa?

Osa piireistä odottaa, että pääsevät jälleen livetapaamisiin. Naapuruuspiiritoiminta on toiminut esimerkkinä myös muille hankkeille, jotka ovat alkaneet aktivoida toimintaa asuinalueelle iäkkäille. Naapuruuspiirejä on tarkoitus laajentaa Helsingissä ja mallia voisivat kokeilla myös muut kaupungit? Mukana olevien työntekijöiden mukaan malli toimii erityisen hyvin juuri sen vuoksi, kun se on osa kaupungin rakenteita, eikä piirejä ole jätetty yksin pärjäilemään ja toimintaa myös kehitetään.

Lisätietoa

Palvelukeskusten Naapuruuspiirit
Soile Atacocugu: soile.atacocugu(a)hel.fi p. 050-3497611

Kuva Naapuruuspiiri Helsinki, Kontula. Kuvaaja Melinda Palmgrén Helsingistä