24.1.2019

Menetelmäesittely: innovaatiotaidot apuna myös avoimen hallinnon edistämisessä

OECD:n innovaatiotaitojen arviointityökalusta on laadittu suomenkielinen käännös, jota voi käyttää myös hallinnon avoimuuden edistämiseen ja löydät sen Avoimen hallinnon nettisivuilta. Alkujaan Innovaatiotaitojen arviointityökalu on laadittu OECD:n julkisen sektorin innovaatioihin keskittyneen tiimin työnä (lue lisää: OPSI:n, Observatory of Public Sector Innovation, nettisivuilta).

Kuusi innovointitaitoa, joita osallisuusvälineillä voi arvioida ovat: Iterointi, datan lukutaito, käyttäjäkeskeisyys, uteliaisuus, tarinan kerronta ja luova kapinointi. Innovaatiotaitoja voi arvioida ja niiden käyttöä parantaa omassa yhteisössä arviointijulisteen avulla. Kutakin innovointitaitoa arvioivan julisteen voi tulostaa käyttöön esimerkiksi kahdentoista A3-arkin avulla osallistamismenetelmää esittelevästä diasarjasta. Menetelmässä julisteen avulla arvioidaan aluksi, mikä on henkilön, kollegoiden ja organisaation valmius käyttää kyseistä taitoa. Sen jälkeen mietitään apupersoonien avulla taidon käyttämiseen liittyviä mahdollisuuksia, mahdollisia esteitä ja keinoja niiden taklaamiseen. Lopuksi arvioinnin innoittamana sovitaan jatkoaskelista.

Kokonaisuudessaan menetelmän soveltamissessio vie aikaa noin puolitoista tuntia. Yhteisö voi arvioida yhdessä sessiossa yhtä tai useampaa taitoa vaikka eri pöytäkunnissa. Toteutukseen tarvitaan tulostettujen julisteiden lisäksi ainakin kyniä ja post-it -lappuja sekä arviointiin kolme tarraa per henkilö. Kello ja fläppitaulu esiinnousseiden ajatusten ja ideoiden kirjaamiseen on hyvä lisä.

Lue lisää englanniksi OPSI:n innovation skills -työstä ja osallistamismenetelmästä blogista.

Lisää innovaatiotaitojen arviointimenetelmä osallistamismenetelmiesi työkalupakkiisi ja vinkkaa menetelmästä myös kollegallesi.