Julkaistaan valtion hankintatiedot kansalaisille

Valtion hankintatietojen julkaiseminen Tutkihankintoja.fi-palveluna ja avoimena datana

Toimintaohjelman tavoitteiden mukaisesti valtion hankintadata on avattu syyskuussa 2017. Kansalaisille, medialle ja yrityksille suunnattu Tutkihankintoja.fi-palvelu on visualisoitu ja  helppokäyttöien verkkosivusto, jonka tietosisältö julkaistaan säännöllisesti myös avoimena ns. raakadatana avoindata.fi-sivustolla.

Tutkihankintoja.fi-palvelu lisää valtion rahan käytön avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Sen avulla kuka tahansa voi tarkastella julkisuuslain perusteella avattavissa olevaa hankintatietoa. Palvelusta näkee, keneltä tuotteita ja palveluja valtion organisaatiot ovat hankkineet, ja milloin nämä hankinnat on tehty. Tiedot esitetään aina ostolaskutasolle saakka. Palvelusivusto on tarjolla suomeksi (tutkihankintoja.fi), ruotsiksi (granskaupphandlingar.fi) ja englanniksi (openprocurement.fi).

Tutkihankintoja.fi-palvelun käyttö vuonna 2018

Palvelua on käyttänyt viimeisen vuoden aikana (tammikuusta 2018 – tammikuuhun 2019) yli 8200 käyttäjää. Keskimäärin palvelussa on vietetty noin 3,5 minuuttia kerrallaan. Aktiivisia käyttäjiä on ollut kuukausittain lähes 800. Vuoden aikana katselluimmat näkymät ovat olleet toimittajia, hankintayksiköitä ja hankintakategorioita esittävät sivut. Palveluun on kirjauduttu ensisijaisesti tietokoneilta (72 %), mutta myös mobiililaitteilta (20 %) ja tableteilta (8 %). Palvelu on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta ja siihen on kirjauduttu 82 maasta. Eniten käyttäjiä on Suomesta (87 %), mutta myös Ruotsista (2 %) ja Yhdysvalloista (2 %) on viimeisen vuoden aikana ollut satoja käyttäjiä, alla olevassa kuvassa 1 on kuvattu palvelun käyttöä maittain. Avoimena datana palvelun tietosisältöä on ladattu vuoden 2018 aikana lähes 500 kertaa.

Kuva 1. Tutkihankintoja.fi-palvelun käyttö

 

Palvelulle saatu tunnustusta ja se kehittyy edelleen

Tutkihankinto.fi-palvelu on toteutettu Valtion yhteishankintayksikkönä toimivassa Hansel Oy:ssä valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Teknisessä toteutuksessa alihankkijana on käytetty Great Apes Oy:tä. Toteutettu palvelu on saanut tunnustusta useissa yhteyksissä mm.:

  • Open Knowledge Finlandin Avoimuuden sydän -kunniamaininta vuoden 2017 avoimuustekona
  • Graafisen suunnittelun ja mainonnan vuosittainen Vuoden Huiput -kilpailun hopeahuippu
  • The Communicator Awardsin “Government Websites”-kategoriassa hopea
  • Suomalaisen digitaalisen median Grand One -kilpailussa kunniamaininta
  • Kansainvälisessä IxDAwards (Interaction Design Association) -kilpailun finaalipaikka (voittaja ratkeaa helmikuussa 2019)

Tutkihankintoja.fi-palvelua kehitetään edelleen saadun palautteen perusteella. Palveluun lisätään jatkossa mahdollisesti myös muiden yksittäisten organisaatioiden tai laajemmin julkisen sektorin hankintatietoja. Tietosisältöä pyritään myös mahdollisesti laajentamaan esim. kilpailutusdatalla. Palvelun tietosisältöä käytetään aktiivisesti myös mm. yliopisto-opetuksessa harjoitustöissä Helsingin kauppakorkeakoulussa.

 

Lisätietoa:

Tutkihankinoja.fi YouTube-video

Openprocurement.fi YouTube-video

Granskaupphandlingar.fi YouTube-video