Kuntien järjestöyhteistyön kehittäminen: järjestö – kunta -yhteistyön alueelliset elinvoimapajat
Mitä tehtiin ja miksi?
Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n (KYT) järjestö – kunta -yhteistyön alueelliset elinvoimapajat -malli sai alkunsa vuonna 2018. Työpajoja järjestettiin erityisesti kuntakentän muutoksen ja kuntien roolien uudistumisen tueksi liittyen soteuudistuksen valmisteluun. Resurssien pieneneminen niin kunta-, kuin järjestökentällä haastaa yhteistyön tekemistä ja edellyttää yhä vahvemmin verkostomaista työskentelyä. Verkostomaista työskentelyä tarvitaan paitsi oman kunnan sisällä, niin myös entistä vahvemmin yhdessä naapurikuntien ja niiden toimijoiden kanssa.
Milloin tämä tehtiin?
Mallia kokeiltiin ja kehitettiin Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n (KYT) hallinnoimassa Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt (Järjestö 2.0) -hankkeessa vuosina 2018-2020.
Mitä saatiin aikaiseksi?
Alueelliset elinvoimapajat ovat järjestöjen ja kuntien yhteistyön kehittämisen ja verkostojen luomisen foorumeita, jotka kokoavat yhteen toimijoita useamman kunnan alueelta esimerkiksi seutukunnittain. Elinvoimapajoissa jäsennetään järjestöjen luontevaa roolia kuntien kumppanina hyvinvoinnin, terveyden ja elinvoiman edistämistyössä. Yhteistyötä kehitetään konkreettisesti työpajatyöskentelyn avulla. Toimintamallissa tuodaan eri taustatahojen ja paikkakuntien edustajia yhteen suunnitelmallisesti.
Alueellinen toteutus mahdollistaa uudet näkökulmat ja hyvien käytäntöjen jakamisen. Naapurikuntien/seutukunnan muiden kuntien tilanteesta ja käytännöistä kuuleminen avaa uusia näkökulmia omaan kuntaan. Toimintamalli antaa yhdenvertaiset mahdollisuudet järjestö-kuntayhteistyön kehittämiseen kaikille kunnille.
Elinvoimapajojen nimi nostaa tarkoituksellisesti esiin järjestöjen ja niiden toiminnan sidoksen kunnan elinvoimaan ja näin osaltaan kutsuu tarkastelemaan järjestö – kunta -yhteistyötä totuttua laaja-alaisemmin. Laajempi katsantokanta innostaa uusia toimijoita mukaan ja näkemään merkityksensä osana kuntayhteisöä.
Keski-Suomessa palautteiden mukaan tilaisuudet palvelivat yhteistyön kehittämistä ja tarjosivat foorumin vuoropuhelulle ja yhteisen ymmärryksen lisäämiselle. Ne tukivat aitoa keskustelua ja verkostoitumista oman kunnan viranhaltijoiden ja päättäjien sekä yhdistysten kesken. Ne koettiin innostavaksi tavaksi koordinoida yhteistyötä. Eri toimijoita yli kuntarajojen yhteen kokoavat tilaisuudet koettiin tarpeellisiksi.
Useassa kunnassa elinvoimapajassa tehdyt suunnitelmat etenivät tai tilaisuus toimi sysäyksenä yhteistyön kehittämiselle.
