Sivuston saavutettavuus

Avoinhallinto.fi saavutettavuusseloste 23.09.2020

Kerromme saavutettavuusselosteessa, miten valtiovarainministeriön Avoinhallinto.fi-verkkosivustolla noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista. Otamme saavutettavuuden huomioon palvelua kehitettäessä.

1. Palvelun saavutettavuuden tila

Avoinhallinto.fi-verkkosivusto täyttää suurelta osin lain vaatimat A ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1.). Verkkosivuilla on kuitenkin vielä saavutettavuuspuutteita, joista keskeiset ovat kuvattu tarkemmin myöhemmin selosteessa.

Verkkosivuston saavutettavuudesta on teetetty teknisellä toimittajalla saavutettavuusauditointi ja sen seurauksena saavutettavuuteen liittyviä virheitä on korjattu. lisäksi havainnoimme itse palvelun saavutettavuutta muun muassa erillisellä apuohjelmalla ja havaittuja saavutettavuuspuutteita korjataan yhteistyössä toimittajan kanssa.

2. Huomasitko puutteita saavutettavuudessa?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät sivustolta ongelmia joita ei ole kuvattu tässä selosteessa, ilmoita niistä meille. Otamme mielellämme vastaan myös muita huomioita ja parannusehdotuksia sivuston saavutettavuuteen liittyen.

Voit lähettää palautteesi sähköpostilla sivulla https://vm.fi/palaute löytyvän sähköpostiosoitteen. Sivulla annetaan ohjeita saavutettavuuspalautteen antamisesta.

3. Saavutettavuuden valvonta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivuilla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi

4. Tarkemmat tiedot teknisestä saavutettavuudesta

Sisältö jossa on vielä korjattavaa
Tiedostoissa voi olla visuaalisia elementtejä ja kaavioita, joista puuttuvat tekstivastineet (WCAG 1.1.1)

Tiedostojen taulukkorakenteissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia puutteita, esim. tekstin rakenteluun käytetyt taulukkorakenteet, puuttuvat ohjelmalliset sarakeotsikot (WCAG 1.3.1)

Sivustolla on värien käytössä (WCGA 1.4.1) ja kontrasteissa kohdissa (WCGA 1.4.3.) sekä (WCGA 1.4.11) huomautettavaa/korjattavaa.

Olemme uudistamassa verkkopalvelua lähiaikoina ja pyrimme huomioimaan uudistuvassa verkkopalvelussa em. asioita. Lisäksi verkkopalvelussa tarjotaan kolmannen osapuolen palveluita (esim. youtube videot ja google maps kartta), joihin emme pysty vaikuttamaan teknisesti saavutettavuuden osalta.

Sisältö joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

Sivustolla on sisältöä, jota lainsäädännön vaatimukset eivät koske. Tällaisia sisältöjä ovat

  • ulkopuolisten tahojen palvelussa julkaisemat sisällöt, jotka eivät ole palveluntarjoajan itsensä tuottamia, rahoittamia tai valvomia.
  • tiedostot, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018
  • suorat video- tai äänilähetykset, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi