Avoin demokratia -verkosto

Avoin demokratia -verkosto on kaikille avoin yhteisö, jossa jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä. Se tukee osaamisen ja jaetun ymmärryksen lisäämistä, tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua sekä yhteiskunnallista keskustelua verkostolle tärkeistä aiheista. Vuoden 2024 teemana on ”Tekoäly ja saavutettavuus”. Tärkeiksi aiheiksi on tunnistettu myös muun muassa yhdenvertaisuus, kansalaisyhteiskunta, tietoturva, tietosuoja, viestintä ja luottamuksen rakentaminen.

Verkosto on myös väylä eri toimijoille kertoa aihealueilla tekemästään tärkeästä työstä ja luomme yhteistyössä verkostolle uusia toimintamuotoja. Verkoston tapaamisia pidetään pääsääntöisesti etänä Teamsilla, jotta osallistuminen olisi kaikille helppoa. Verkoston jatko toteutetaan myös osallistujien toiveiden ja vinkkien pohjalta. Verkoston toimintaa koordinoi avoimen hallinnon tiimi yhdessä neuvonantajien kanssa ja hyödynnämme päättyneen Kuntademokratiaverkoston aiempaa arvokasta työtä. Myös aiempi valtionhallinnon virkamiesverkoston toiminta yhdistyy Avoin demokratia -verkoston kanssa.

Verkoston toiminta on osallistujille maksutonta. Ilmoittaudu mukaan verkostoon!

Tällä sivulla löydät tiedon seuraavasta ja tulevista verkoston aiheista ja tapahtumista. Ehdota aihetta ja järjestäjää tai järjestä itse tai ilmoita oma avointa demokratiaa edistävä tapahtumasi mukaan listaan avoimen hallinnon tiimille osoitteeseen avoinhallinto@gov.fi.

Seuraava tapahtuma

Selkokieli ja Selkokuvaopas 17.4.2024 klo 10–11, teams

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä! 

Mitä on selkoviestintä ja milloin sitä tarvitaan? Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä, Tampereen yliopiston saavutettavuustutkija Anne Ketola ja Selkokeskuksen asiantuntija Kaisa Kaatra kertovat perusasioita selkoviestinnästä. Käsittelemme lyhyesti selkokielen kohderyhmiä ja periaatteita, kuvien saavutettavuutta sekä sitä, miten kuvilla voi tukea parhaiten tekstin ymmärtämistä ja muistamista.

Tulevia tapahtumia

Vuoden selväsanainen -kilpailu ja muuta ajankohtaista virkakielestä 14.5.2024 klo 9–10, teams

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!

Hallintolain kielipykälä velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Mitä on hyvä virkakieli, ja miten sitä voidaan kehittää organisaatioissa? Miten hyviä käytänteitä voidaan jakaa myös organisaatioiden välillä? Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijat Ulla Tiililä ja Henna Kara kertovat hyvän virkakielen verkkokursseista ja Vuoden selväsanainen -kilpailusta. Samalla luodaan katsaus muihin ajankohtaisiin virkakielikuulumisiin.

Helsingin kaupungin järjestämä Osallisuus- ja järjestöyhteistyön seminaari 16. – 17.5.2024, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13, Helsinki ja Helsinki-kanava (ilman vuorovaikutteisia osuuksia)

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!

Maksuttomat seminaaripäivät ovat jatkoa viime elokuun osallisuusseminaarille. Toukokuun päivien aiheena on torstaina 16.5.2024 lasten ja nuorten osallisuus, osallisuuden uudet tuulet sekä osallisuuden johtaminen ja tulevaisuus. Perjantaina 17.5.2024 osallisuutta tarkastellaan kuntien ja hyvinvointialueiden sekä järjestöjen välisen kumppanuuden näkökulmasta.

Seminaaripäivät ovat suunnattu ensisijaisesti osallisuuden ja vuorovaikutuksen sekä järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan parissa toimiville kuntien ja hyvinvointialueiden eri tehtävissä oleville työntekijöille. Voit halutessasi osallistua joko toiseen tai molempiin päiviin.

Lisätietoja antavat Helsingin kaupungin projektisuunnittelijat:
Sari Veinola sari.veinola(at)hel.fi  ja
Sanna Simola sanna.simola(at)hel.fi

Korruptionvastainen työ 22.5.2024 klo 9–10.30, teams (info ja työpaja)

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!

Korruptiota torjutaan lisäämällä avoimuutta, korruptiotietoisuutta ja eri tahojen yhteistyötä. Torjuntaan tarvitaan monien eri viranomaisten ja muiden toimijoiden panosta. Suomessa koordinoivana viranomaisena toimii oikeusministeriö.

Tule mukaan infoaamukahveille (työpajaan), jonka oikeusministeriön Venla Mäntysalo ja kumppanit vetävät!

Lue lisää oikeusministeriön sivuilta ja korruptiontorjunta.fi-sivustolta.

Demokratiaohjelman valmistelusta 28.5.2024 klo 9–10, teams

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!

Sisältökuvaus päivitetään lähiaikoina.

Avoin demokratia -verkosto mukana: Demokratia ja tunteet – dialogi filosofi Martha C. Nussbaumin kanssa, 5.6.2024 klo 1315, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Viime vuosina demokraattisten yhteiskuntien tunneilmapiiri on kiihtynyt ja kärjistynyt. Julkista keskustelua hallitsevat yhä enemmän pelon, vihan, kaunan ja inhon tunteet. Samaan aikaan myötätunnolla, ilolla ja rakkaudella on entistä vähemmän tilaa. Mikä on tunteiden merkitys demokratialle? Millaiset tunteet ruokkivat tai nakertavat demokratian perusarvoja vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta? Onko meillä keinoja vaikuttaa yhteiskunnalliseen tunneilmastoon?

Martha C. Nussbaum on maailman tunnetuimpia filosofeja. Tunteiden moraalinen ja poliittinen merkitys on ollut yksi hänen mittavan tuotantonsa keskeisimpiä juonteita. Hän on käsitellyt tunteiden roolia antiikin filosofiassa ja tragedioissa sekä ulottanut filosofiset analyysinsa nykyisten demokratioiden kipukohtiin. DialogiAkatemian johtaja Kai Alhanen haastattelee Nussbaumia tunteiden ja demokratian dynamiikasta. Yleisöllä on myös mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Tilaisuuden järjestävät Aretai Oy, DialogiAkatemia, Helsingin yliopiston tutkijakollegium ja Avoin demokratia -verkosto.

Sitran demokratiatyöstä

Sisältökuvaus, ajankohta ja ilmoittautumislinkki päivitetään…

(ks. mm. Sitran tammikuun julkaisu nuorten aikuisten yhteiskunnallisesta osallistumisesta)

Tulevaisuusdialogit ja Erätaukomalli

Erätaukosäätiöläiset kertovat otsikon aiheesta. Tarkempi sisältö ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin.

Oulun ja kumppaneiden osallisuus- ja vuorovaikutussuunnitelmatyöstä

Sisältökuvaus, ajankohta ja ilmoittautumislinkki päivitetään…

OECD:n Luottamus-tutkimus, kesä 2024, teams

Sisältökuvaus, ajankohta ja ilmoittautumislinkki päivitetään…

SYYSKAUDEN AVAUS:
”Mimmit koodaa” ohjelma ja verkosto – teknologiasta kansantajuisesti (myös miehille), 27.8. klo 9-10, teams

Sisältökuvaus, ja ilmoittautumislinkki päivitetään…

Tekoälystä, mis- ja disinformaatiosta, …

Sisältökuvaus, ajankohta ja ilmoittautumislinkki päivitetään…

Menneet tapahtumat

”Turvallisuus ja luottamus” -dialogi Avoin demokratia -verkostolle 10.4. 2024 klo 8.30–10, teams

Avoimen hallinnon tiimi fasilitoi Kansallisten dialogien keskustelun otsikon aiheesta Avoin demokratia -verkostossa.  Tässä on mahdollisuus tulla kokemaan, mitä Kansalliset dialogit ovat ja mahdollisesti innostua järjestämään omia dialogeja toukokuussa, kun samasta aiheesta on seuraava dialogipäivä 23.5.2024.

Lue lisää: kansallisetdialogit.fi-sivustolta.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli 26.3.2024 klo 9-10, teams

Tilaisuudessa kuultiin, mitä mallin mukainen lapsenoikeustyö kunnissa tarkoittaa ja miten mallin työvaiheet etenevät. Mallista kertoivat Suomen UNICEFin Milla Aaltonen ja Sanna Koskinen. Kuulimme myös Tampereen Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Virve Savolaisen kokemuksia oman kuntansa työstä mallissa.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on käytössä jo 59 eri kokoisessa kunnassa eri puolella Suomea, Helsingistä Marttilaan. UNICEFin kunnille suunnatut lapsenoikeusmateriaalit mallin digipalvelussa ovat vapaasti käytettävissä myös niille kunnille, jotka eivät ole mukana mallissa.

Katso myös video YouTubessa.

Katso tietoiskun diat tästä:
Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli, Sanna Koskinen
LYK kehittämistyö, Virve Savolainen

Kansalaisjärjestöakatemia 20.3.2024 klo 8.30-15.00, Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla, Kaupungintalon aulassa (Pohjoisesplanadi 11-13)

HUOM. Katso tilaisuuden tallenne Helsinki-kanavalla (17.4. mennessä).

Tämän kevään valtakunnallisessa kansalaisjärjestöakatemiassa on oiva tilaisuus osallistua kansalaisjärjestöstrategian laadintaan ja etenkin virkahenkilöiden päivittää myös kansalaisyhteiskuntatuntemustaan. Osallistu rentoon akatemiatilaisuuteen Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla tai etänä. Aiheena olevassa kansalaisjärjestöstrategiatyössä laaditaan kevään aikana valtioneuvoston periaatepäätös ja sen toimeenpanon suunnittelu ja toteutus käynnistyy. Nyt on oiva tilaisuus ymmärtää aihetta ja vaikuttaa. 

Tunnelmaan virittäytymiseksi voit käydä eOppivan ”Kansalaisyhteiskunta – Mitä julkisen hallinnon tulisi siitä tietää?” -kurssi (kesto n. 1h).

Materiaalit tulevat lähiaikoina avoimen hallinnon sivujen Kansalaisjärjestöakatemia-osioon.

Avoin demokratia – verkoston läsnätapaaminen 19.3.2024 klo 12-15, Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla, Kaupungintalon aulassa (Pohjoisesplanadi 11-13)

HUOM. Katso tilaisuuden tallenne Helsinki-kanavalla (17.4. mennessä).

Verkoston LIVE-tapaamisen ohjelma.

”Tulevaisuuskestävää osallisuutta tekemässä – muodoista ja merkityksellisyydestä” -työpaja 13.3.2024 klo 9-10.30 

VTT:n Kaisa Lähteenmäki-Smith, Tiina Tuominen, Minna Halonen ja Johanna Leväsluoto pitävät moninäkökulmaisen teams-työpajan. Keskustelua mm. osallisuudesta tulevaisuuden ennakoinnissa ja tekemisessä, sekä siitä, mitä osallisuus merkitsee vaikuttavuuden ja merkityksellisyyden näkökulmasta.

Katso esityksen diat täältä.

Alla linkit blogeihin.

Tulevaisuuskestävä osallisuus edellyttää | VTT (vttresearch.com)

Inclusive decision-making requires openness, expertise and | VTT News (vttresearch.com)

Kansalliset dialogit ja ”Yhdessä ja yksin” -dialogien yhteenveto 27.2. 2024 klo 9-11

Syyskaudella 2023 Kansallisissa dialogeissa keskusteltiin aiheesta ”Yhdessä ja yksin”. Ympäri Suomea järjestetyissä 68 dialogissa rakennettiin aikalaiskuvaa yhteisöistä ja kohtaamisista nykyhetken Suomessa.

Tilaisuudessa tutkijat Elina Henttonen,  Janne Kareinen ja Kai Alhanen esittelevät viime syksynä käytyjen kansallisten dialogien tuloksia. He kertovat, miten ihmiset hahmottavat sosiaalisten sidosten merkitystä omassa elämässään, ja millaisia ovat suomalaisten yhteisöjen kipupisteet ja elämäntilanteet, joissa ihmiset ovat vaarassa pudota yhteisöjen ulkopuolelle. Tervetuloa kuulolle ja vaihtamaan ajatuksia aiheesta!

Tämä teams-tilaisuus on tarkoitettu myös Kansallisten dialogien vakiojärjestäjille.

Katso yhteenvedon diat tästä linkistä.

Lue lisää: kansallisetdialogit.fi-sivustolta.

Avoin hallinto -esittely 14.2.2024 klo 8.30-9.30 

Avoimen hallinnon työ koskettaa meitä kaikkia. Se rakentaa kansalaisten luottamusta, turvallisuutta ja uskoa tulevaisuuteen. Mistä työ koostuu ja miten voin edistää avointa hallinto omassa työssäni? Tule kuulolle Avoimen hallinnon -tietoiskuun Avoin demokratia -verkoston teams-tapaamiseen. Avoimen hallinnon tiimi pohjustaa napakasti ja keskustellaan ja jaetaan ajatuksia ja hyviä käytäntöjä aiheesta yhdessä!

Katso tietoiskun diat tästä linkistä.
Katso tietoiskun saavutettavat diat tästä linkistä.

Osallisuusviikko 5.-8.2.2024

THL:n osallisuusviikon ohjelmaan voit tutustua täällä. 

Demokraattiset kohtaamiset julkisissa palveluissa (Demokratiakäsikirjan esittely) 31.1.2024 klo 9-11, teams  

Linkki esitysmateriaaliin: Demokratiakäsikirjan esittely 31.1.2024

Suurin osa Suomessa asuvista ihmisistä saa kouriintuntuvimman kokemuksen yhteiskunnan toiminnasta julkisten palveluiden yhteydessä. Miten palvelut voivat vahvistaa demokratiaa? Mitä ovat arjen demokraattiset kohtaamiset? Tutkijat Kai Alhanen ja Elina Henttonen esittelevät kirjoittamaansa Demokraattisten kohtaamisten käsikirjaa ja johdattelevat käytännön esimerkkien kautta yhteiseen keskusteluun.  

Tutustu käsikirjaan tästä linkistä.

Avoin demokratia – verkoston Teams-aamukahvit torstaina 18.1.2024 klo 8.15-9.00

Linkit esitysmateriaaleihin:

Hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimet kansalaisosallistumisen kanavina, Anni Jäntti ja Akseli Tiensuu
Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielin, Tiina Sivonen

Aamukahviaiheena on hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimistä ilmestynyt tutkimusraportti, josta kertovat Anni Jäntti ja Akseli Tiensuu Tampereen yliopistosta. Tiina Sivonen tuo Jyväskylän terveiset aiheeseen.

Aineena oleva ”Hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimet kansalaisosallistumisen kanavina”-tutkimus tarkastelee hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielinten toimintaa. Julkaisu kokoaa perustietoa näistä varsin uusista vaikuttamistoimielimistä, niiden organisoinnista ja asemasta, sekä vertailee vaikuttamistoimielinten ja hyvinvointialueiden erilaisia käytänteitä.
Linkki tiedotteeseen: https://kaks.fi/uutiset/vaikuttamistoimielinten-institutionaalisissa-toimintaedellytyksissa-on-merkittavia-eroja/ ja raporttiin.

Avoin demokratia -verkoston tapaaminen 15.11.2023 klo 8.30-10.00

Ohjelmassa kolme tiivistä provosoivaa puheenvuoroa

  • Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin puheenvuoro kansalaisyhteiskunnasta,
  • TT, FM Kai Alhasen (Dialogiakatemia) puheenvuoro demokratiasta ja
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen johtajan Olli Naukkarisen puheenvuoro hyvinvointialueista.

Provosoivan alun jälkeen ohjelma jatkuu puheenvuorojen pohjalta osallistujien keskustelulla verkoston toiminnasta ja tulevaisuudesta.

Aikaisemmat viestit:

Avoin demokratia -verkosto on kaikille aiheesta kiinnostuneille suunnattu yhteisö.

Liity mukaan tästä linkistä
https://link.webropol.com/s/avoin-demokratiaverkosto

Verkoston tavoitteena on tukea
• tiedonvälitystä ja hyvien käytäntöjen leviämistä,
• osaamisen ja jaetun ymmärryksen kehittämistä,
• tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua ja
• yhteiskunnallista keskustelua verkoston aihepiireistä.

Verkosto järjestää tapaamisia ja verkoston kautta saat tietoa muiden tahojen demokratia-aiheisista tapahtumista ja koulutuksista.

Verkoston teemoja ovat
• Demokratian kehittäminen
• Alue-, kunta- ja lähidemokratia
• Osallisuus
• Avoin hallinto
• Kansalaistoiminta
• Yhteiskehittäminen ja yhdenvertaisuus
• Oikeudenmukaisuus
• Sosiaalinen kestävyys
• Osallisuuden ja demokratian tutkimus

Verkoston tukena VM/Avoin hallinto.

Lisätietoja verkostosta avoinhallinto@gov.fi

Verkoston neuvonantajien yhteystiedot lisätään myöhemmin.