Demokratiapäivä
Ilmoittaudu Demokratiapäivään 23.9.2025 klo 9.00-12.30 tällä lomakkeella.
Valtiovarainministeriö, oikeusministeriö, Kuntaliitto, Hyvil ja Sitra järjestävät vuosittain yhteistyönä Demokratiapäivän.
Tämän vuoden Demokratiapäivä järjestetään Helsingin keskustakirjaston Oodin Kino Reginassa tiistaina 23.9.2025. Tilaisuus alkaa klo 9.00 ja päättyy klo 12.30.
Ohjelmassa muun muassa EU-komission varapuheenjohtaja Henna Virkkusen tervehdys, keskustelua teemasta miten kehitämme suomalaista demokratiaa ja mihin meidän on varauduttava, Kansallisten dialogien ”Mielen voimavarat”- yhteenvedon julkistus, konkreettisista jatkoaskelista demokratian turvaamiseksi ja Demokratiatunnustuksen jako. Tarkempi ohjelma ilmestyy kesäkuun aikana.
Demokratiapäivän tavoitteena on kokoontua keskustelemaan, miten vahva kansalaisosallistuminen tukee luottamusta ja päätöksentekokykyä vaikeina aikoina ja miten jokainen meistä voi yksin ja yhdessä vahvistaa suomalaista demokratiaa. Keskustelua myös konkreettisista keinoista vahvistaa demokratiaa ja ottaa edistysaskelia kohti tulevaisuuden demokratiaa. Tapahtuma on kaikille avoin ja tarkoitettu esimerkiksi asukkaille, luottamushenkilöille, virkamiehille ja viranhaltijoille, kansalaisyhteiskunnan toimijoille sekä tutkijoille.
Demokratiapäivään on mahdollista osallistua paikan päällä Helsingissä tai verkon välityksellä. Kansallista demokratiapäivää vietetään nyt 13. kertaa.
Demokratiatunnustus
Valtiovarainministeriö jakaa demokratiatunnustuksen joka toinen vuosi julkisen hallinnon taholle, joka on tehnyt merkittävää työtä demokratian vahvistamiseksi. Kuka vain voi ehdottaa kuka ansaitsisi Demokratiatunnustuksen, mutta tunnustusta ei voi ehdottaa omalle organisaatiolleen.
Haku on auki 29.8.2025 asti, tutustu Demokratiatunnustus 2025 ohjeisiin ja kriteereihin.
Sivu avautuu uudessa ikkunassa↗Ehdota Demokratiatunnustuksen 2025 saajaa
Demokratiatunnustus on jaettu joka toinen vuosi vuodesta 2013 lähtien.
Vuoden 2023 tunnustuksen teemana oli yhteiskunnan hiljaisempien äänen kuulemisen edistäminen. Tunnustuksen saivat Kuopion kaupunki ja Lahden Skididialogi, linkki uutiseen.
Vuoden 2021 tunnustuksen teemana oli koronapoikkeusaikana kehitetyt hallinnon ja kansalaisjärjestöjen yhteistyömuodot. Tunnustuksen saivat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Helsinki-apu-toiminnastaan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) monikielisen ja -kanavaisen koronaviestinnän toimintaryhmä, linkki uutiseen.
Vuoden 2019 tunnustuksen teemana oli osallisuuden edistäminen. Tunnustuksen saivat Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat (AKU) -hanke ja Helsingin kaupungin stadiluotsitoiminta, linkki uutiseen.
Vuoden 2017 tunnustuksen teemana oli kumppanuus. Tunnustuksen saivat Espoon keskuksen aluekehittämisryhmä ja Rikosseuraamuslaitos, linkki uutiseen.
Vuoden 2015 tunnustuksen teemana oli avoimen hallinnon ja osallistumisen edistäminen. Tunnustuksen saivat Tyrnävän kunta ja THL:n tasa-arvotietopalvelu Minna, linkki uutiseen.
Vuoden 2013 tunnustuksen teemana oli selkeä kieli. Tunnustuksen saivat Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Matti Virpiaro ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri selkeästä ja ymmärrettävästä viestinnästään sekä työstään avoimen hallinnon ja kansalaisten vaikuttamisen edistämiseksi, linkki uutiseen.