Osallisuusvälineet

Esityksiä erilaisten tapojen ja osallistumiskeinojen löytämiseen avoimen hallinnon työssä:


Power Point karaoke

Karaoke ei edellytä laulamista, muttei myöskään sitä kiellä. Menetelmää käytetään keskustelun aktivoimiseen ja yhteisen näkemyksen muodostamiseen. Se soveltuu hyvin eri tyyppisiin aiheisiin.

Avoimuus – kolme askelta

Menetelmän avulla ryhmälle muodostuu ajatuksia avoimen hallinnon edistämisen tavoitteesta, konkreettisesta toimenpiteestä ja siinä auttavista ideoista. Menetelmää voi käyttää kaiken kokoisissa ryhmissä nopeampana tai pidempänä harjoituksena.

Osallisuusmenetelmä innovaatiotaitojen arviointiin

Alkujaan Innovaatiotaitojen arviointityökalu on laadittu OECD:n julkisen sektorin innovaatioihin keskittyneen tiimin työnä. Välineestä on laadittu suomenkielinen käännös, jota voi käyttää myös hallinnon avoimuuden edistämiseen.

Naapuriapu

Naapuriapu on mukava ja hoksottimia herättelevä osallistamismenetelmänä. Menetelmän toteuttamiseen tarvitset vain post-it-lappuja ja kyniä sekä tulosten keräämiseen fläppitaulun tai seinän.

Muutoskortit

Muutoskorteilla (dioilla) on kysymyksiä osallistujille ja kysymysten tarkoituksena on herättää ajatuksia ja hakea uusia oivalluksia, joita keskustelun tuloksena kirjataan ylös.