Kansalaisjärjestöakatemia

Kansalaisjärjestöakatemian tavoitteena on vahvistaa virkamiesten kansalaisjärjestötoiminnan tuntemusta sekä lisätä yhteistä ymmärrystä, vuoropuhelua ja verkostoitumista hallinnon ja järjestötoimijoiden välillä.

Kansalaisjärjestöakatemia auttaa ymmärtämään kansalaisyhteiskunnan ja -järjestöjen rooleja ja merkitystä niin demokratian kuin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.

Valtiovarainministeriön avoimen hallinnon hanke järjestää valtakunnallista Kansalaisjärjestöakatemiaa yhdessä seuraavien tahojen kanssa:

Helsingin kaupunki (kevään 2023, 2024 ja 2025 tapahtuman kumppani)
Kansalaisareena
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Marttaliitto
Nuorisoala ry (ent. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi)
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI
Oikeusministeriö
Suomen Olympiakomitea
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA

 

Tutustu myös kaikille avoimeen eOppivan koulutukseen:
Kansalaisyhteiskunta – mitä julkisen hallinnon tulisi siitä tietää?

Seuraava tapahtuma

Tulevaisuus, toivo ja turvallisuus – Kriisinkestävyys perustuu kumppanuuteen

Aikakeskiviikko 26.3.2025 klo 9-15
Paikka:  Helsingin kaupungintalon tapahtumatori, Kaupungintalon aula (Pohjoisesplanadi 11-13) / verkkolähetys

Mikä on kansalaisjärjestöakatemia?

Kansalaisjärjestöakatemia on tarkoitettu etenkin julkisen hallinnon henkilöstölle, koska tilaisuuden tavoitteena on vahvistaa virkamiesten ja viranhaltijoiden kansalaisjärjestötoiminnan tuntemusta. Tilaisuudessa lisäämme yhdessä yhteistä ymmärrystä, vuoropuhelua ja verkostoitumista hallinnon ja järjestöjen toimijoiden kesken. Mukana on kaikki julkisen hallinnon tasot. 

Tämän kevään kansalaisjärjestöakatemia pysähtyy kriisinkestävyyden, arjen turvallisuuden ja kumppanuuden äärelle. Suomen kokonaisturvallisuus rakentuu yhteisen toiminnan varaan. Luvassa on toiveikasta tulevaisuuskeskustelua: pohdimme, miksi hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan kumppanuutta tarvitaan yhä enemmän ja miten kumppanuudella ja käytännön teoilla rakennamme henkisesti kestävää yhteiskuntaa. Luottamuksen ja demokratian rakentamiseen ei hallinto pysty yksin, vaan kaikkia tarvitaan!

Tilaisuudessa saat kuvaa siitä, miten hallinnon ja kansalaisjärjestöjen toimijat yhdessä vahvistavat yhteiskuntamme elintärkeää kriisinsietokykyä, luottamusta ja demokratiaa. Saat apuja kansalaisyhteiskuntavaikutusten arviointiin ja vinkkejä valmisteluun kuuluvaan sidosryhmäyhteistyöhön, joka voi olla myös avointa ja dialogista. Kansalaisjärjestöakatemian ohjelma soveltuu esimerkiksi yksiköiden kehittämispäiviin. Tilaisuus voi tarjota sinulle arvokkaita kontakteja työsi tueksi myös jatkoon. Voit osallistua yhteiseen rakentavaan keskusteluun iltapäivän dialogeissa, joiden yhteenveto on hyödyksi esimerkiksi valtioneuvoston hankkeiden toimeenpanossa – ja kaikkien käytettävissä.

Kansalaisjärjestöakatemia järjestetään 26.3.2025 klo 9.00–14.30 (ohjelmaosuus) Helsingin kaupungintalon aulan Tapahtumatorilla. Tilaisuuden aamupäivään on mahdollista osallistua myös verkon välityksellä Helsinki-kanavalla. Iltapäivän dialogeja käydään paikan päällä ja Teamsissa. Dialogeja ei tallenneta. Niiden yhteenvedot ovat saatavissa tilaisuuden jälkeen avoimen hallinnon nettisivuilla.

Tapahtumaan ovat lämpimästi tervetulleita julkisen hallinnon henkilöstö ja luottamushenkilöt sekä kansalaisjärjestöjen edustajat.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 21.3. klo 15 alla olevalla linkillä:

https://link.webropol.com/ep/KJA-26-3-2025

 

OHJELMA (luonnos)

8.30–9.00 ”Mahdollisuus verkostoitua”

9.00–9.15 Tervetuloa ja motivointi päivään

9.10–9.30 Keynote – pääpuheenvuoro

9.30–10.15 Dialogipöytä: ”Näkökulmia kumppanuuteen”

10.15–10.45 Verkostoitumistauko

10.45–11.15 Lyhyet virittävät puheenvuoropitchit iltapäivän dialogeihin

11.30–12.30 LOUNAS, omakustanteinen

12.30–12.45 Näkökulmia dialogiin ja ryhmiin siirtyminen

12.45–14.15 Dialogit pienryhmissä – jatka yhteistä keskustelua aamupäivän innoittamana

14.15–14.30 Yhteenveto, kiitos ja jatko

14.30–15.00 ”Mahdollisuus vielä verkostoitua”

Valtiovarainministeriön avoimen hallinnon hanke järjestää valtakunnallista Kansalaisjärjestöakatemiaa yhdessä seuraavien tahojen kanssa:

  • Helsingin kaupunki (kevään 2023, 2024 ja 2025 tapahtuman kumppani),
  • Kansalaisareena,
  • Mannerheimin Lastensuojeluliitto,
  • Marttaliitto,
  • Nuorisoala ry,
  • Näkövammaisten liitto,
  • Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI,
  • Oikeusministeriö, Suomen Olympiakomitea ja
  • Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA

Tapahtuma on osa avoimen hallinnon Avoin demokratia -verkostoa.

Menneet tapahtumat

Valtakunnallisia kansalaisjärjestöakatemia-tilaisuuksia on pidetty vuodesta 2020. Tilaisuuksien ajankohdat, ohjelmat ja mahdolliset esitysmateriaalit löydät alta (linkit vievät materiaalipankkiin).

 

Alueelliset kansalaisjärjestöakatemiat

Kansalaisjärjestöakatemian malli toimii myös paikallisena tai alueellisena tapahtumana. Tällaisia tilaisuuksia ovat kokeilleet ja ottaneet käyttöön mm. Oulun ja Jyväskylän seutu.

Oulun tilaisuus on myös palkittu EU:n URBACT Hyvällä käytännöllä. Lue lisää tästä.

Katso myös (YouTubessa) :

Oulun vuoden 2024 tilaisuuden tallenne Tilaisuudessa pohdittiin sitä, miten alueellisella yhteistyöllä vahvistetaan hyvinvointia, kestävyyttä ja osallisuutta ja miten kehitetään järjestöjen toimintaedellytyksiä alueellisesti ja paikallisesti yhdessä yli hallinto- ja sektorirajojen.
Oulun vuoden 2023 tilaisuuden tallenne ja
Oulun kansalaisjärjestöakatemian mainosklippi vuodelta 2022.

Avoimen hallinnon tiimi kannustaa kaikkia kaupunkeja, kuntia ja alueita hyödyntämään mallia ja sparraa mielellään alkuun (myös ministeriöistä sisältöjä tarjolla).

Ota rohkeasti yhteyttä avoimen hallinnon tiimiin tai myös Oulun Merja Niemelään tai Keski-Suomen yhteisöjen Tuki ry:n Tiina Sivoseen.