Open Government Partnership
18.2.2021

Vuosi 2021 on OGP:n juhlavuosi

OGP (Open Government Partnership) eli avoimen hallinnon kumppanuushanke täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Ajatus OGP:n perustamiseksi lähti aikanaan presidentti Obaman hallinnosta ja Suomi liittyi hankkeeseen vuonna 2013.

OGP:n juhlavuoden tavoitteissa painotetaan mahdollisuutta siirtyä toisenlaiseen, toiveikkaampaan suuntaan, jossa kriiseistä ja niiden seurauksista selvitään avoimemmalla lähestymistavalla ja uudistuksilla. Vuotta 2020 värittivät maailmalla ja ikävä kyllä myös useammassa OGP-maassa kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksien kaventuminen ja mediaan kohdistetut rajoitukset. Vuosi 2020 oli 14 peräkkäinen vuosi, kun kansalaisvapauksien tilanne on heikentynyt maailmassa (Freedom House raportti).

OGP:n huippukokous pidetään joulukuussa 2021. Teemoina kokouksessa ovat korruption vastaisuus, digitaaliset innovaatiot, kansalaisten osallisuus ja kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet. Huippukokous tarjoaa mahdollisuuden jakaa hyviä käytäntöjä ja edistää avoimen hallinnon aloitteita ja niiden toimeenpanoa. Korean huippukokous on järjestyksessä seitsemäs. Aiemmat on pidetty Brasiliassa, Iso-Britanniassa, Meksikossa, Ranskassa, Georgiassa ja Kanadassa. Covid-pandemian vuoksi kokous painottuu etäosallistumiseen, mikä mahdollistaa myös laajemman joukon osallistumisen.

The Open Government Partnership’s 2021 work plan