Avoin demokratia -verkosto

Avoin demokratia -verkosto on kaikille avoin yhteisö, jossa jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä. Se tukee osaamisen ja jaetun ymmärryksen lisäämistä, tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua sekä yhteiskunnallista keskustelua verkostolle tärkeistä aiheista.

Vuoden 2024 teemana on ”Tekoäly ja avoimuus”. Tärkeiksi aiheiksi on tunnistettu myös muun muassa saavutettavuus, yhdenvertaisuus, kansalaisyhteiskunta, tietoturva, tietosuoja, viestintä ja luottamuksen rakentaminen.

Verkosto on väylä eri toimijoille kertoa aihealueilla tekemästään tärkeästä työstä ja luomme yhteistyössä verkostolle uusia toimintamuotoja. Verkoston tapaamisia pidetään pääsääntöisesti etänä, jotta osallistuminen olisi kaikille helppoa. Verkoston toimintaa koordinoi avoimen hallinnon tiimi yhdessä neuvonantajien (yhteystiedot ovat tämän sivun alalaidassa) kanssa. Hyödynnämme päättyneen Kuntademokratiaverkoston aiempaa arvokasta työtä ja Avoin demokratia -verkoston jatko toteutetaan osallistujien toiveiden ja vinkkien pohjalta.

Verkoston toiminta on osallistujille maksutonta. Ilmoittaudu mukaan verkostoon!

Tällä sivulla löydät tiedon seuraavasta ja tulevista verkoston aiheista ja tapahtumista sekä vinkkejä muiden järjestämiin tilaisuuksiin. Ehdota aihetta ja järjestäjää tai järjestä itse ja ilmoita oma avointa demokratiaa edistävä tapahtumasi mukaan osoitteeseen avoinhallinto@gov.fi. 

Avoimen hallinnon virkamiesverkosto on osa Avoin demokratia -verkostoa

Avoimen hallinnon virkamiesverkosto tukee avoimen hallinnon toimeenpanoa valtiohallinnon organisaatioissa. Verkosto koostuu nimetyistä yhteyshenkilöistä, jotka edistävät aktiivisesti omissa organisaatioissaan avoimen hallinnon asioita ja pitävät ajankohtaisia asioita esillä myös johdon työpöydällä. Tukena tässä työssä heillä on Avoin demokratia -verkoston tarjonta – ja tarvittaessa myös vain valtionhallinnolle kohdennetut tapaamiset ja sisällöt sekä käytännön vinkkejä ja välineitä, joiden avulla avoimen hallinnon asiat pysyvät esillä ja aidosti edistyvät arjessa. Virkamiesverkostolaiset voivat sparrata toisiaan matalalla kynnyksellä ja  jakaa keskenään valtiolla toteutettuja avoimen hallinnon hyviä käytäntöjä.

Seuraava verkoston tapahtuma

Kansallinen dialogi Avoimen hallinnon virkamiesverkostolle aiheesta ”Mikä tuo meidät yhteen? – Avoimen hallinnon edistäminen arjen työssä valtiolla” 26.11.2024 klo 9-10.30, Teams

Ilmoittautuminen lähetetty virkamiesverkostolaisille.

Järjestämme Kansallisen dialogin Avoimen hallinnon virkamiesverkostolaisille. Tavoitteena yhteisessä rakentavassa keskustelussa on ymmärtää ja yhdessä ratkoa avoimen hallinnon edistämiseen liittyviä arjen haasteita valtiolla.

Lämpimästi tervetuloa mukaan jakamaan ja saamaan työtäsi helpottavia ajatuksia ja vinkkejä!

PS: Lue lisää Kansallisetdialogit.fi-sivustolla.

Tulevia tapahtumia ja verkoston vinkkejä

Kansallinen dialogi Avoin demokratia -verkostolle aiheesta ”Mikä tuo meidät yhteen? – Avoimen demokratian edistäminen arjen työssä” 26.11.2024 klo 13-14.30, Teams

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Järjestämme Kansallisen dialogin Avoin demokratia -verkostolaisille. Tavoitteena yhteisessä rakentavassa keskustelussa on ymmärtää ja yhdessä ratkoa avoimen demokratian (ja avoimen hallinnon) edistämiseen liittyviä arjen haasteita.

Lämpimästi tervetuloa mukaan jakamaan ja saamaan työtäsi ja elämääsi helpottavia ajatuksia ja vinkkejä!

PS: Lue lisää Kansallisetdialogit.fi-sivustolla.

Osallisuussuunnitelmat laadittu – miten toteutamme niitä käytännössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja Oulussa?, 28.11.2024 klo 9 – 10.30, Teams

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Alustava ”aamukahvi-infon” ohjelma:

klo 9.00-9.30 Marjo Riitta Tervonen, yhteistyöjohtaja ja Iida-Maria Bimberg, osallisuus- yhdyspinta- ja hyvinvointikoordinaattori, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

klo 9.30-9.40 Kysymyksiä ja keskustelua

klo 9.40-10.00 Merja Niemelä, erityisasiantuntija, Oulun kaupunki

klo 10.00-10.10 Kysymyksiä ja keskustelua

klo 10.10-10.20 Osallistuvan budjetoinnin käytännön toteutuksia Oulusta, Anne Kippola, vuorovaikutussuunnittelija, Oulun kaupunki

klo 10.20-10.30 Kysymyksiä ja keskustelua

 

Traficom/Kyberturvallisuuskeskus Infovaikuttamisesta ja muusta mielenkiintoisesta (työnimi), 10.12.2024 klo 9-10, Teams

Ilmoittaudu mukaan tällä linkillä.

Traficomin/Kyberturvallisuuskeskuksen Jussi Toivanen alustaa otsikon aiheesta (työnimi ja kuvailuteksti tarkentuvat lähiaikoina).

Lämmittele aiheeseen ja katso Youtubessa oleva deepfake-selitysvideo.

 

TULOSSA…

Kerro vinkkisi aiheiksi osoitteeseen avoinhallinto@gov.fi!

Menneet tapahtumat

Kuntien demokratiarooli muutoksessa, 18.11.2024 klo 9-10, Teams

Keskusteltiin kuntien demokratiaroolin muutoksesta. Ajankohtainen, lokakuussa 2024 julkaistu Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittama tutkimus kertoo, miten hyvinvointialueuudistus vaikuttaa kuntien rooliin demokratian toteutumisessa, josta esimerkkinä toimivat kuntien vanhusneuvostot.

Tilaisuudessa olivat paikalla tutkimuksen tehneet väitöskirjatutkija Johanna Sinkkonen ja dosentti, yliopistonlehtori Anni Jäntti Tampereen yliopistosta.

Löydät tutkimuksen täältä.

Katso tilaisuuden diat täältä. Saavutettava versio päivitetään nettiin lähiaikoina.

AVOIN HALLINTO MUKANA: Oulun alueellinen kansalaisjärjestöakatemia 7.11.2024 9-14.30

Tilaisuus striimataan kello 9-11.30 ja se on katsottavissa suorana nettilähetyksenä.
Katso tilaisuus suorana lähetyksenä osoitteessa ww.ouka.fi/live.

Tilaisuudessa pohditaan sitä, miten alueellisella yhteistyöllä vahvistetaan hyvinvointia, kestävyyttä ja osallisuutta ja miten kehitetään järjestöjen toimintaedellytyksiä alueellisesti ja paikallisesti yhdessä yli hallinto- ja sektorirajojen.

Tekoälystä avoimen hallinnon virkamiesverkostolle, 24.10.2024 klo 9-10

Katso tilaisuuden diat täältä:

Tilaisuus oli tarkoitettu Avoimen hallinnon hankkeen valtion virkamiesverkostolaisille.

Tilaisuudessa VM:n Henriikka Tammes-Peters, kiteytti, mitä tekoälyssä on meneillään* ja kertoi mm. käynnistyvistä tekoälyverkostoista, VNK:n Helena Kostin Mansi kuvasi, kuinka saivat kokeilussaan käytännön kokemuksia generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä Lausuntopalvelun uudistamiseen ja LVM:n Tomi Paavola tiivisti kokeilusta, joka oli oiva kurkistusikkuna uudenlaiseen käytännön tekemiseen samalla, kun seuraamme uuden teknologian vaikutuksia lainvalmisteluun.

* Voit halutessasi tutustua jo ennakkoon tuoreeseen Generatiivisen tekoälyn kokeilut julkisessa hallinnossa -raporttiin

OECD:n mis- ja disinformaation vastainen työ: suositusluonnos kommenteilla, 21.10.2024 klo 9-10, Teams

Katso tilaisuuden diat täältä.

OECD valmistelee suositusta tiedon integriteetistä (information integrity). Tällä viitataan luotettavaan ja faktapohjaiseen informaatioympäristöön ja suosituksella tavoitellaan parempaa kyvykkyyttä vastata mis- ja disinformaatiotulvan aiheuttamiin riskeihin – nyt ja tulevaisuudessa. Suosituksen fokuksessa on muun muassa yhteiskunnan eri toimijoiden välisen yhteistyön, osaamisen ja resilienssin vahvistaminen sekä informaatiolähteiden läpinäkyvyyden ja moninaisuuden varmistaminen.

Suositusluonnos tulee alustavan aikataulun mukaan julkisesti kommentoitavaksi lokakuussa 2024, jolloin siihen on mahdollisuus tutustua tarkemmin ja antaa palautetta sen sisällöistä.

Aiheesta alustivat suosituksen laatimiseen Suomen edustajina osallistuneet johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen ja hankepäällikkö Nico Käräjäoja valtiovarainministeriöstä.

Ennen suositusluonnoksen julkaisua aiheeseen on mahdollista virittäytyä OECD:n maaliskuussa 2024 julkaiseman raportin avulla: Facts not Fakes: Tackling Disinformation, Strengthening Information Integrity -raportti (OECD, 03/2024).

Voit virittäytyä aiheeseen myös tämän OECD:n Facts not Fakes: Tackling Disinformation, Strengthening Information Integrity -videon avulla.

Kansallisten dialogien ”Turvallisuus ja luottamus” -yhteenveto, 15.10.2024 klo 9-10, Teams

Katso tilaisuuden diat täältä.

Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten turvattomuuden maantiede ja luottamuksen lähteet hahmottuivat kevään 2024 Kansallisissa dialogeissa. 111 dialogista tehtyä yhteenvetoa avaavat kirjoittajat Elina Henttonen Valtaamosta ja Janne Kareinen DialogiAkatemiasta.

Kansalliset dialogit ovat sarja avoimia keskustelutilaisuuksia, jotka tarjoavat uudenlaisen keinon yhteiskunnalliseen vuoropuheluun. Keväällä 2024 keskustelujen teemana oli Turvallisuus ja luottamus.

Diakonissalaitoksen tulevaisuustyö haavoittuvassa asemassa olevien parissa – Tulevaisuus on yhteinen, mutta kaikkien ääni ei kuulu, kun puhumme siitä, 17.9.2024 klo 9-10, Teams

Katso tilaisuuden diat täältä. Saavutettava versio päivitetään nettiin lähiaikoina.

Elämme muutoksen ja megatrendien aikaa. Tähän asti valta määritellä tulevaisuuksia on ollut harvojen käsissä. Tulevaisuus on kuitenkin yhteinen. Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se rakennetaan – niiden ajatusten pohjalta, mitä ihmisillä nyt on. Tässä tilaisuudessa kerrotaan, miksi haluamme laajentaa tulevaisuusvaltaa ja miten siitä voi tehdä saavutettavampaa ja esteettömämpää.

Diakonissalaitos tekee työtä haavoittuvassa asemassa olevien ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten parissa. Asiakkaillamme ja toimintaan osallistuvilla on tarjottavana tulevaisuuteen arvokkaita näkökulmia, jotka usein jäävät kuulematta. Vuonna 2023 alkaneessa Ilmiöasema-työssämme keräämme vuosittain näitä näkökulmia asiakkailtamme ja kävijöiltämme ja viemme niitä päättäjille, laajemmin suomalaiseen tulevaisuuskeskusteluun sekä myös Diakonissalaitoksen oman työn suunnitteluun ja kehittämiseen. 49 tulevaisuustyöpajaa ja lähes 300 ihmistä on jo osallistunut. Miksi he pitävät tätä tärkeänä? Uudenlaisten menetelmien myötä keskustelut tulevaisuudesta ovat saavutettavampia ja esteettömämpiä yhä useammalle, muun muassa autismikirjon henkilöille, kehitysvammaisille ihmisille, tuetun asumisen ja opioidikorvaushoidon asiakkaille.

Lue lisää Tulevaisuustyöstä Diakonissalaitoksen sivuilta.

Korruptionvastainen työ, 10.9.2024 klo 9–10.30, Teams (info ja työpaja)

Katso tilaisuuden diat täältä. Saavutettava versio päivitetään nettiin lähiaikoina.

Korruptiota torjutaan lisäämällä avoimuutta, korruptiotietoisuutta ja eri tahojen yhteistyötä. Torjuntaan tarvitaan monien eri viranomaisten ja muiden toimijoiden panosta. Suomessa koordinoivana viranomaisena toimii oikeusministeriö.

Tule mukaan infoaamukahveille (työpajaan), jonka oikeusministeriön Venla Mäntysalo ja kumppanit vetävät!

Lue lisää oikeusministeriön sivuilta ja korruptiontorjunta.fi-sivustolta.

Katso aiheesta myös Ylen aamussa (19.8.2024) noin kohdassa 45 mins alkaen (tallenne poistuu 17.9.2024).

Tulevaisuusdialogit ja Erätaukomalli, 2.9.2024 klo 9 – 10.30, Teams

”99% maailmassa ei ole tällainen systeemi, että ihmiset osallistuisivat ja sanovat omia ideoitaan” – 30 Erätauko-dialogia Suomen tulevaisuudesta osana valtioneuvoston kanslian tulevaisuusselontekotyötä: oppeja, unelmia ja oivalluksia.

Tämän Teams-infon taustalla oli 30 Erätauko-dialogia Suomen tulevaisuudesta osana valtioneuvoston kanslian tulevaisuusselontekotyötä. Tietoiskun vetivät Erätauko-säätiön Laura Arikka ja valtioneuvoston kanslian Jaana Tapanainen-Thiess.

Katso tilaisuuden diat:

Laura Arikan diat täältä ja Jaana Tapanainen-Thiess diat täältä.  (Diat päivitetään myöhemmin tähän).

”Mimmit koodaa” ohjelma ja verkosto – Teknologiaa ja tekoälyllä kaikille, 27.8.2024 klo 9-10, Teams

Katso tilaisuuden diat täältä.

Tekoälyn ja datan aikana olisi tärkeää saada ihmiset ymmärtämään osallisuuden merkitys myös teknologian kautta, jotta demokratia olisi todellista demokratiaa. Mitä teknologia oikeastaan on, kuka sitä tekee, miten sitä tehdään ja miksi meidän kaikkien tulisi ymmärtää sitä? AI on hyvä renki, mutta huono isäntä. Tule kuulemaan lyhyt tietoisku teknologiasta kansantajuisesti.

Teams-infon vetää Milja Köpsi, Software Finland ry:n Mimmit koodaa -ohjelman koordinaattori. Mimmit koodaa ohjelman toiminnassa on mukana yli 10 000 naista sekä satoja suomalaisia että kansainvälisiä yrityksiä.  Tapahtuma sopii kaikille iästä, sukupuolesta ja toimialasta riippumatta.

OECD:n Luottamus-tutkimus – infoseminaari Suomen tuloksista, 21.8.2024 klo 9-10.30, Teams

OECD:n luottamustutkimus ”OECD Survey on Drivers of Trust in Public Institutions – 2024 Results: Building Trust in a Complex Policy Environment” on julkaistu heinäkuussa 2024.

Katso tilaisuuden diat täältä. Saavutettava versio päivitetään nettiin lähiaikoina.

Linkki OECD:n tervehdykseen: OECD Trust Survey, Monica Brezzi, Head of the Territorial Analysis and Statistics Unit – YouTube

Lue lisää OECD:n sivuilta
(ks. mm. raporttisivu, Suomen tulokset – Country Notes: Finland ja julkaisutilaisuuden YouTube-tallenne)

Tilaisuuden ohjelma:

9.00  Avaus, alivaltiosihteeri Susanna Huovinen, valtiovarainministeriö
9.05  Tilastokeskuksen tervehdys, pääjohtaja Markus Sovala, Tilastokeskus
9.10  Tutkimuksen ja tulosten esittely – Suomen tulokset,
finanssineuvos Timo Moilanen, valtiovarainministeriö ja yliaktuaari Henna Attila, Tilastokeskus
9.45  Kommenttipuheenvuorot,
professori Elina Kestilä-Kekkonen, Tampereen yliopisto
professori Stefan Sjöblom, Svenska Social och kommunalhögskolan, DemGo-hanke
Jasper Kurjenniemi, Partion Maailmanjärjestö WOSM (The World Organization of the Scout Movement)
10.20 OECD:n puheenvuoro, Monica Brezzi, Head of the Territorial Analysis and Statistics Unit
10.30 Tilaisuus päättyy

”Näin ratkaisemme kuntatalouden visaisimmat kysymykset kuntalaisten avulla” – Sitran puntaroivan demokratian kokeilut neljässä kunnassa, 13.6.2024 klo 9-10, Teams

Katso tilaisuuden diat täältä.

Kuntien tehtävät ja talous ovat mullistuneet hyvinvointialueiden myötä. Kauaskantoisia ratkaisuja on edessä myös väestön ikääntyessä ja keskittyessä, elinkeinojen uudistuessa ja geopolitiikan laineiden lyödessä rannoillemme. Näissä pohdinnoissa puntaroivan demokratian menetelmät voivat auttaa. Kuntalaisten osallistuminen ohjaa tarkastelemaan eri ratkaisuvaihtoehtoja ja panostusten vaikuttavuutta. Samalla päättäjät saavat selkänojaa viisaiden valintojen tekemiseen. Sitra on osana puntaroivan demokratian kehittämistyötään rahoittanut kuntakokeiluja, joissa satunnaisotetut kansalaispaneelit ottavat kantaa kuntien talouden suunnitteluun.

Sitran asiantuntija Pauli Saloranta kertoi kokeiluista, niiden taustoista, kansainvälisistä vertailukohdista sekä jatkokehityssuunnista.

Lue lisää Sitran työstä myös mm. Sitran tammikuun julkaisu nuorten aikuisten yhteiskunnallisesta osallistumisesta.

Avoin demokratia -verkosto mukana: Demokratia ja tunteet – dialogi filosofi Martha C. Nussbaumin kanssa, 5.6.2024 klo 13–15, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa 18.6.2024 saakka Tiedekulman Suora lähetys -sivulla. 

Lue tapahtumakuvaus Helsingin yliopiston sivuilta.

Viime vuosina demokraattisten yhteiskuntien tunneilmapiiri on kiihtynyt ja kärjistynyt. Julkista keskustelua hallitsevat yhä enemmän pelon, vihan, kaunan ja inhon tunteet. Samaan aikaan myötätunnolla, ilolla ja rakkaudella on entistä vähemmän tilaa. Mikä on tunteiden merkitys demokratialle? Millaiset tunteet ruokkivat tai nakertavat demokratian perusarvoja vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta? Onko meillä keinoja vaikuttaa yhteiskunnalliseen tunneilmastoon?

Martha C. Nussbaum on maailman tunnetuimpia filosofeja. Tunteiden moraalinen ja poliittinen merkitys on ollut yksi hänen mittavan tuotantonsa keskeisimpiä juonteita. Hän on käsitellyt tunteiden roolia antiikin filosofiassa ja tragedioissa sekä ulottanut filosofiset analyysinsa nykyisten demokratioiden kipukohtiin. DialogiAkatemian johtaja Kai Alhanen haastattelee Nussbaumia tunteiden ja demokratian dynamiikasta. Yleisöllä on myös mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Tilaisuuden järjestävät Aretai Oy, DialogiAkatemia, Helsingin yliopiston tutkijakollegium ja Avoin demokratia -verkosto.

Demokratiaohjelman valmistelu 28.5.2024 klo 9–10, Teams

Oikeusministeriössä on valmisteilla hallitusohjelman linjausten mukaisesti kansallinen ohjelma demokratian ja osallistumisen edistämiseksi. Tule kuulemaan demokratiaohjelman sisällöistä ja keskustelemaan sen toimeenpanosta. Oikeusministeriöstä mukana Liisa Männistö ja kumppanit.

Lue lisää oikeusministeriön verkkosivuilta.

Vuoden selväsanainen -kilpailu ja muuta ajankohtaista virkakielestä 14.5.2024 klo 9–10, Teams

Katso tietoiskun diat täältä:
Ajankohtaista virkakielestä
Vuoden selväsanainen 2024 -kilpailu (Ilmoita julkisen hallinnon ehdokas viimeistään 10.9. klo 16)
#Virkakielihaaste
Leena Nissilän blogikirjoitus täällä Hallintolaki 20 vuotta − virkakielihaaste julkishallinnolle

Hallintolain kielipykälä velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Mitä on hyvä virkakieli, ja miten sitä voidaan kehittää organisaatioissa? Miten hyviä käytänteitä voidaan jakaa myös organisaatioiden välillä? Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijat Ulla Tiililä ja Henna Kara kertovat hyvän virkakielen verkkokursseista ja Vuoden selväsanainen -kilpailusta. Samalla luodaan katsaus muihin ajankohtaisiin virkakielikuulumisiin.

Selkokieli ja Selkokuvaopas 17.4.2024 klo 10–11, Teams

Mitä on selkoviestintä ja milloin sitä tarvitaan? Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä, Tampereen yliopiston saavutettavuustutkija Anne Ketola ja Selkokeskuksen asiantuntija Kaisa Kaatra kertoivat perusasioita selkoviestinnästä. Käsittelimme lyhyesti selkokielen kohderyhmiä ja periaatteita, kuvien saavutettavuutta sekä sitä, miten kuvilla voi tukea parhaiten tekstin ymmärtämistä ja muistamista.

Katso tietoiskun diat tästä:
Perustietoa selkoviestinnästä
Selkokuvaopas

Linkki eOppivan Selkokieli tutuksi -kurssiin

Linkki Selkokuvaoppaaseen

”Turvallisuus ja luottamus” -dialogi Avoin demokratia -verkostolle 10.4. 2024 klo 8.30–10, Teams

Avoimen hallinnon tiimi fasilitoi Kansallisten dialogien keskustelun otsikon aiheesta Avoin demokratia -verkostossa.  Tässä on mahdollisuus tulla kokemaan, mitä Kansalliset dialogit ovat ja mahdollisesti innostua järjestämään omia dialogeja toukokuussa, kun samasta aiheesta on seuraava dialogipäivä 23.5.2024.

Lue lisää: kansallisetdialogit.fi-sivustolta.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli 26.3.2024 klo 9-10, Teams

Tilaisuudessa kuultiin, mitä mallin mukainen lapsenoikeustyö kunnissa tarkoittaa ja miten mallin työvaiheet etenevät. Mallista kertoivat Suomen UNICEFin Milla Aaltonen ja Sanna Koskinen. Kuulimme myös Tampereen Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Virve Savolaisen kokemuksia oman kuntansa työstä mallissa.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on käytössä jo 59 eri kokoisessa kunnassa eri puolella Suomea, Helsingistä Marttilaan. UNICEFin kunnille suunnatut lapsenoikeusmateriaalit mallin digipalvelussa ovat vapaasti käytettävissä myös niille kunnille, jotka eivät ole mukana mallissa.

Katso myös video YouTubessa.

Katso tietoiskun diat tästä:
Unicefin lapsiystävällinen kunta -malli, Sanna Koskinen
LYK kehittämistyö, Virve Savolainen

Kansalaisjärjestöakatemia 20.3.2024 klo 8.30-15.00, Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla, Kaupungintalon aulassa (Pohjoisesplanadi 11-13)

Tämän kevään valtakunnallisessa kansalaisjärjestöakatemiassa oli oiva tilaisuus osallistua kansalaisjärjestöstrategian laadintaan ja etenkin virkahenkilöiden päivittää myös kansalaisyhteiskuntatuntemustaan. Osallistu rentoon akatemiatilaisuuteen Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla tai etänä. Aiheena olevassa kansalaisjärjestöstrategiatyössä laaditaan kevään aikana valtioneuvoston periaatepäätös ja sen toimeenpanon suunnittelu ja toteutus käynnistyy. Nyt on oiva tilaisuus ymmärtää aihetta ja vaikuttaa. 

Tunnelmaan virittäytymiseksi voit käydä eOppivan ”Kansalaisyhteiskunta – Mitä julkisen hallinnon tulisi siitä tietää?” -kurssi (kesto n. 1h).

Materiaalit ovat avoimen hallinnon sivujen Kansalaisjärjestöakatemia-osioon.

Avoin demokratia – verkoston Live-tapaaminen 19.3.2024 iltapäivällä

Verkoston LIVE-tapaamisen ohjelma.

”Tulevaisuuskestävää osallisuutta tekemässä – muodoista ja merkityksellisyydestä” -työpaja 13.3.2024 klo 9-10.30, Teams

VTT:n Kaisa Lähteenmäki-Smith, Tiina Tuominen, Minna Halonen ja Johanna Leväsluoto pitävät moninäkökulmaisen teams-työpajan. Keskustelua mm. osallisuudesta tulevaisuuden ennakoinnissa ja tekemisessä, sekä siitä, mitä osallisuus merkitsee vaikuttavuuden ja merkityksellisyyden näkökulmasta.

Katso esityksen diat täältä.

Alla linkit blogeihin.

Tulevaisuuskestävä osallisuus edellyttää | VTT (vttresearch.com)

Inclusive decision-making requires openness, expertise and | VTT News (vttresearch.com)

Kansalliset dialogit ja ”Yhdessä ja yksin” -dialogien yhteenveto 27.2. 2024 klo 9-11, Teams

Syyskaudella 2023 Kansallisissa dialogeissa keskusteltiin aiheesta ”Yhdessä ja yksin”. Ympäri Suomea järjestetyissä 68 dialogissa rakennettiin aikalaiskuvaa yhteisöistä ja kohtaamisista nykyhetken Suomessa.

Tilaisuudessa tutkijat Elina Henttonen,  Janne Kareinen ja Kai Alhanen esittelevät viime syksynä käytyjen kansallisten dialogien tuloksia. He kertoivat, miten ihmiset hahmottavat sosiaalisten sidosten merkitystä omassa elämässään, ja millaisia ovat suomalaisten yhteisöjen kipupisteet ja elämäntilanteet, joissa ihmiset ovat vaarassa pudota yhteisöjen ulkopuolelle. Tervetuloa kuulolle ja vaihtamaan ajatuksia aiheesta!

Katso yhteenvedon diat tästä linkistä.

Lue lisää: kansallisetdialogit.fi-sivustolta.

Avoin hallinto -esittely 14.2.2024 klo 8.30-9.30, Teams 

Avoimen hallinnon tiimi piti tietoiskun avoimen hallinnon työstä. 

Esitysmateriaali: diat

Hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimet kansalaisosallistumisen kanavina 18.1.2024 klo 8.15-9.00, Teams

Aamukahviaiheena on hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimistä ilmestynyt tutkimusraportti, josta kertovat Anni Jäntti ja Akseli Tiensuu Tampereen yliopistosta. Tiina Sivonen tuo Jyväskylän terveiset aiheeseen.

Aiheena oleva ”Hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielimet kansalaisosallistumisen kanavina”-tutkimus tarkastelee hyvinvointialueiden vaikuttamistoimielinten toimintaa. Julkaisu kokoaa perustietoa näistä varsin uusista vaikuttamistoimielimistä, niiden organisoinnista ja asemasta, sekä vertailee vaikuttamistoimielinten ja hyvinvointialueiden erilaisia käytänteitä.

Linkki tiedotteeseen Linkki raporttiin

Verkoston ensimmäinen tapaaminen 15.11.2023 klo 8.30-10.00, Teams

Ohjelmassa oli kolme tiivistä provosoivaa puheenvuoroa

  • Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin puheenvuoro kansalaisyhteiskunnasta,
  • TT, FM Kai Alhasen (Dialogiakatemia) puheenvuoro demokratiasta ja
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen johtajan Olli Naukkarisen puheenvuoro hyvinvointialueista.

Provosoivan alun jälkeen ohjelma jatkui puheenvuorojen pohjalta osallistujien keskustelulla verkoston toiminnasta ja tulevaisuudesta.

Kevään tapaamisen ohjelma valmistellaan 15.11. tilaisuuden keskustelujen pohjalta.

Katja Repo valokuva.

Katja Repo
yhteisömanageri
Tuusulan kunta
puh. 040 314 3048
katja.repo(at)tuusula.fi

Merja Niemelän valokuva.

Merja Niemelä
vuorovaikutussuunnittelija
tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan sihteeri
Oulun kaupunki
Konsernihallinto, viestintä
puh. 044 703 1645
merja.1.niemela(at)ouka.fi

maija faehnle kuva.

Maija Faehnle
erikoistutkija
Suomen ympäristökeskus
puh. 02952 51109
maija.faehnle(at)syke.fi

Tutkimus, kansalaisyhteiskunta, yhteistoiminnallisuus,
kestävät kaupunkiseudut

Tyhjä kuva.

Pirjo Tulikukka
toiminnanjohtaja
Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka
puh. 045 145 2595 tai 041 522 2071
pirjo.tulikukka(at)helka.net
Kalevankatu 13 A 4
00100 Helsinki

Tyhjä kuva.

Jarkko Laaksonen
vuorovaikutusasiantuntija
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 36099 tai 040 589 3373
jarkko.laaksonen(at)hel.fi
PL 21, 00099 Helsingin kaupunki
(käyntiosoite Aleksanterinkatu 24, 2 krs. 00100 Helsinki)
Kaupunginkanslia/Viestintäosasto
Osallisuusyksikkö

Tyhjä kuva.

(Johanna Sinkkonen)
alueosallisuuspäällikkö
Helsingin kaupunki
puh. 040 1834931
johanna.sinkkonen(at)hel.fi
PL 21, 00099 Helsingin kaupunki
(käyntiosoite Aleksanterinkatu 24, 2 krs. 00100 Helsinki)

Mikko Lehtonen valokuva.

Mikko Lehtonen
erityisasiantuntija
oikeusministeriö
puh. 02951 50173
mikko.lehtonen(at)gov.fi

Kansalaisjärjestöstrategian ja
sen toimeenpanosuunnitelman
valmisteluun liittyvät tehtävät

Markku Mölläri valokuva.

Markku Mölläri
neuvotteleva virkamies
valtiovarainministeriö
Kunta- ja aluehallinto-osasto
Hallinto & politiikka
puh. 02955 30281
markku.mollari(at)gov.fi

 Kuntatalouden, -demokratian ja kansainvälisten asioiden asiantuntija

katju holkeri kuva.

Katju Holkeri
finanssineuvos, yksikönpäällikkö
valtiovarainministeriö
Valtionhallinnon kehittämisosasto
Hallintopolitiikkayksikkö
puh. 02955 30087
katju.holkeri(at)gov.fi

pauliiina pusssinen valokuva.

Pauliina Pussinen
erityisasiantuntija
valtiovarainministeriö
Valtionhallinnon kehittämisosasto
Hallintopolitiikkayksikkö
puh. 02955 30292
pauliina.pussinen(at)gov.fi

Avoimen hallinnon tiimissä mm. Avoin demokratia -verkoston koordinointi

Merja Grahn valokuva.

Merja Grahn
assistentti
valtiovarainministeriö
Valtionhallinnon kehittämisosasto
Hallintopolitiikkayksikkö
puh. 02955 30296
merja.grahn(at)gov.fi

 Assistentti mm. Avoimen hallinnon tiimissä